ΙΣΤΟΡΙΑ του EBRU (Ζωγραφική στο νερό)

Το EBRU είναι μία παραδοσιακή τέχνη  που δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία εμφάνισής της  και  περιοχή. Η ιστορία λέει, ότι η τέχνη αυτή γεννήθηκε στην Κεντρική Ασία στο Τουρκιστάν. Το παλαιότερο κείμενο, ένα κείμενο Malik-i Deylemi, χρονολογείται από το 1554. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι το ebru εμφανίστηκε ήδη από τον 15ο αιώνα, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία που υπάρχουν.

Από  τον 17ον αιώνα όμως, άρχισαν να εμφανίζονται στην Τουρκία τα πρώτα σχεδιασμένα χαρτιά με αυτήν την τέχνη, γι αυτό και θεωρείται παραδοσιακή τεχνική της χώρας αυτής. Το χαρτί του EBRU, ειδικά εκείνο με καλό σχέδιο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως φόντο σημαντικών επίσημων κρατικών εγγράφων, ποικίλων συνθηκών και αρχείων σημαντικών γεγονότων. Χρησιμοποιήθηκε ως μέσο αποφυγής αλλαγής των εγγράφων αυτών, αφού κάθε σχέδιο είναι μοναδικό και έτσι αποτελούσε έναν τρόπο πιστοποίησης αυτών. Έτσι το Τουρκικό χαρτί έγινε γνωστό στην Ευρώπη και η τέχνη του Ebru έφτασε σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Η ίδια λογική μπορεί να βρεθεί και στη χρήση πολύπλοκων σχεδίων σε τραπεζογραμμάτια, επιταγές βιβλίων, πράξεων και ομολόγων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Επιπλέον, οι άκρες των εμπορικών μητρώων διακοσμήθηκαν με το Ebru προκειμένου να αποφευχθεί η απομάκρυνση των σελίδων. Το Ebru κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της ισλαμικής τέχνης και χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με την καλλιγραφία και τη δημοσίευση.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το Ebru είναι μία τεχνική «Ζωγραφικής στο Νερό», στο οποίο έχουν προστεθεί ουσίες, για να επιτευχθεί το κατάλληλο «μείγμα»  για να δεχθεί τα ειδικά χρώματα και έτσι με ένα σύνολο μοναδικών εργαλείων  δημιουργούνται εντυπωσιακά και πρωτότυπα σχέδια. Αργότερα τα σχέδια αυτά αποτυπώνονται στο χαρτί αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη απορροφητική επιφάνεια (ύφασμα, καμβά, ξύλο, κεραμικό, φελιζόλ κ.λπ).